Süt Sığırlarında Süt Yağını Etkileyen Faktörler
Sütün ana bileşenleri su, yağ, protein, laktoz ve mineraller olup süt yaklaşık %88.32 su, %4.52 karbonhidrat, %3.22 protein, %3.25 yağ, %0.69 kül içermektedir (USDA-ARS, 2004).
BESLEME HARİCİNDE SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?
Süt işletmelerinde yaşanılan verim kayıpları veya beklenilen verime ulaşılamaması, çoğunlukla uygulanan rasyon ile ilişkilendirilir. Uygulanan rasyonun içerdiği besin değerleri hedeflenen verime ulaşmak için olmazsa olmazlardandır.
SIĞIRLARDA BOTULİSMUS
Botulismus, dünyada sporadik olarak gözlenen Clostridium Botulinum adlı anaerobik bakterilerin salgıladığı toksinlerin su ve yemlerle (saman,silaj,yonca,çayır otu v.s) alınmasıyla meydana gelen ve sinirsel semptomlarla karakterize
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SICAKLIK STRESİ VE ALINACAK ÖNLEMLER
Yaz aylarında artan hava ısısı ve neme bağlı olarak sığırlarda değişen derecelerde sıcaklık stresi belirtileri gözlenmektedir. Sığırların optimum çevre koşulları, 10-18 derece ortam ısısı ve
KÜÇÜK HAYVANLARDA İDRAR TAŞLARI ( ÜROLİTHİASİS )
Ürolithiasis, idrar yollarında organik ve inorganik maddelerin çökerek meydana getirdikleri taş benzeri yapıların idrar yollarını tıkayarak oluşturduğu hastalığa verilen isimdir. İdrar taşlarının yapısını genellikle kalsiyum
KOYUNLARDA CHLAMYDIA ABORTUS
Koyunların enzootik abortusu olarakta adlandırılan hastalığın etkeni Chylamidia psittaci (Chlamydia abortus) adlı hücre içi bakteridir.Hastalık Türkiye’de ve koyunculuğun yaygın olarak yapıldığı ülkelerde koyunlarda infertilite ve